Network stack

December 12, 2009 at 9:17 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment

Hoe werkt het internet? Ik heb wel al gesproken over de meest voorkomende poorten, maar hoe verbinden we nu werkelijk met die poorten? Wel, daar ga ik het nu over hebben.

Note to english-speaker: Tant pis pour vous!

Het internet is, simpel weergegeven, opgebouwd als een stapel van protocollen. Er zijn zeven lagen die op elkaar volgen om zo alles in orde te houden. En zoals bij elke stapel beginnen we bovenaan, bij wat we kunnen zien.  Al deze lagen samen noemen we het OSI-model. Er zijn andere modellen, maar OSI is het meest gebruikt.

(7) Application Layer

De verbinding met een server begint bij de applicatielaag. Dit is niet de software zoals we die kennen, maar bevind zich achter de schermen. Deze laag communiceert met de software en geeft opdrachten aan de presentatielaag, die hieronder beschreven is. Voorbeelden van protocollen op deze laag zijn HTTP, FTP, DNS, enzovoort.

(6) Presentation Layer

De presentatielaag bepaalt het formaat dat moet worden toegepast om data uit te wisselen. Deze laag is in essentie een tolk die de data van de applicatielaag omvormd naar een soort data dat gemeenschappelijk erkend is door de gemeenschap. Op deze laag wordt ook de data gecompresseerd (gezipt, in simpele termen), geencrypteerd (bv, wachtwoordbeveiligd), en andere conversies.

(5) Session Layer

Deze laag zorgt voor een efficiënte communicatie tussen client en server. Het houd bijvoorbeeld bij welke gebruikers welke data heeft opgevraagd en het zorgt voor een correcte beeïndiging van verbinding tussen host en client.

(4) Transport Layer

Deze ingewikkeldere laag zorgt ervoor dat de data op de juiste manier bij wordt verstuurd en het protocol dat op deze laag wordt gebruikt bepaalt hoeveel er wordt gecontroleerd of alle data compleet is. De meest gebruikte protocollen op deze laag zijn TCP en UDP.

UDP: Het User Datagram Protocol is een protocol dat veel gebruikt wordt voor audio en video. Dit protocol zorgt vooral voor een snelle transport van data, maar controleerd vrijwel niet of alles toegekomen is.

TCP: Het Transmission Control Protocol houdt daarentegen zeer strict bij welke delen van een bestand correct toegekomen zijn en herverstuurd de delen die nog niet zijn toegekomen. Simpel voorgesteld zou dit kunnen worden voorgesteld als een nummeringsysteem. Elke pakket dat wordt doorgestuurd heeft een nummer, en TCP controleerd strict of alle nummers wel aanwezig zijn. Als dit niet zo is, vraagt het opnieuw de nummers die het nog niet heeft.

(3) Network Layer

De netwerklaag ligt tussen de transportlaag en de datalinklaag en zorgt voor een correcte vertaling tussen deze lagen. Het Internet Protocol is het belangrijkste protocol die in deze laag wordt gebruikt. Deze laag is eveneens verantwoordelijk voor, metaforisch gezien, het terugvinden van de weg van alle data. Er wordt dus met IP-adressen gecontroleerd naar waar de data moet worden gestuurd.

(2) Data Link Layer

Deze laag bevat de verbinding tussen netwerkkaarten. Let wel op dat we hier over de verbindingen praten, en niet over de fysieke hardware zelf. Een voorbeeld van protocol in deze laag is het Ethernet protocol.

(1) Physical Layer

Deze laag is tenslotte de fysieke verbinding tussen computers waaruit het internet bestaat.

Protocol Stack

Dit is een vereenvoudigde voorstelling van het OSI model. Hierbij worden de eerste drie lagen samengevat in één applicatielaag en blijft er dus het volgende over:

  • Application Layer (de programma’s en processen die het netwerk gebruiken)
  • Transport Layer (zorgt voor het versturen van data van computer tot computer)
  • Internet Layer (behandelt de route dat de data moet afleggen)
  • Network Access Layer (defineert hoe de hardware met de software moet communiceren)
Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: